Licence to alter: making alterations to a business lease, the reasonableness test, reinstatement and approvals

By Instrukt, published by Joshua Giles. Updated 2 November 2026. How we write guides

Not legal advice. This page has not been reviewed by a solicitor.

The short answer

As of November 2026, whether a business tenant needs the landlord’s consent to alter premises depends on the lease. Where a lease bars improvements without licence, the Landlord and Tenant Act 1927 says consent is not to be unreasonably withheld. Building regulations and planning rules apply separately.

What is a licence to alter?

Whether a tenant needs the landlord’s written consent to alter the premises depends on the wording of the lease. Where the lease requires consent, it is usually called a licence to alter. Section 19 of the 1927 Act limits a landlord’s refusal only for covenants against improvements, and the lease itself decides what needs consent, so check the clause before starting any work.

The Landlord and Tenant Act 1927 applies a reasonableness rule only to a covenant against the making of improvements without licence or consent (section 19(2)). Other alterations depend on what the lease says.

What happens to the alterations at the end of the lease?

The landlord may require an undertaking to reinstate as a condition of consent only for an improvement that does not add to the letting value of the holding, and only where that requirement would be reasonable (section 19(2)). The lease may separately require the tenant to reinstate at the end of the term, so check both the consent and the lease wording before the work starts.

Claims for the state of the premises at the end of the lease are a separate matter. Our guide on dilapidations explains how those claims are put and answered.

Do building regulations and planning apply as well?

Yes, separately from the lease. GOV.UK says that you may need building regulations approval for many projects, for example replacing windows and doors, installing or replacing a heating system, or changing electrics near a bath or shower. It warns that the person doing the work could be prosecuted and fined if they do not comply.

LayerWhat it asksSource
The leaseWhether the landlord’s licence is needed, and whether consent can be refused1927 Act s.19(2)
Building regulationsWhether the work needs approval, and who is responsible for complyingGOV.UK: building regulations approval
PlanningWhether the work is “development”: interior alterations are excluded (except retail mezzanine floors adding more than 200 square metres), and building operations are excluded unless they materially affect the external appearanceGOV.UK: when is permission required

For planning, GOV.UK says that interior alterations are excluded from development, with an exception for mezzanine floors that add more than 200 square metres of floorspace to retail premises. Building operations that do not materially affect the external appearance of a building are also excluded.

Questions

Can my landlord refuse consent to an improvement?
For an improvement, not unreasonably. Under section 19(2) of the Landlord and Tenant Act 1927, a covenant against improvements without licence is subject to a proviso that consent is not to be unreasonably withheld. Other alterations depend on the lease.
Can my landlord charge me for consent?
The landlord may require a reasonable sum for damage, diminution in value and legal or other expenses properly incurred, under section 19(2) of the 1927 Act.
Do I have to reinstate the premises at the end of the lease?
Possibly. Under section 19(2) of the 1927 Act, the landlord may require a reasonable undertaking to reinstate as a condition of consent for an improvement that does not add to the letting value. Your lease may also require reinstatement separately.
Do building regulations apply to internal work?
They can. GOV.UK says many projects may need building regulations approval, such as replacing windows and doors or changing electrics near a bath or shower, and a person doing non-compliant work could be prosecuted and fined.
Does planning permission cover interior alterations?
Generally not. GOV.UK says interior alterations are excluded from development, apart from mezzanine floors that add more than 200 square metres of floorspace to retail premises.

Thinking about alterations to your business premises?

Instrukt introduces independent SRA-regulated solicitors and is not a law firm. An independent solicitor you instruct can check your licence, the consent wording and any reinstatement duty before work starts.

Speak to a solicitor

Sources

This guide is general information, not legal advice. Instrukt is not a law firm.